Posted on Leave a comment

Пробиотиците и кожата

Пробиотиците и кожата

Пробиотиците са микроорганизми, които се срещат естествено в и върху тялото, оказвайки значително влияние върху здравето и цялостния вид на кожата. Намирането на наистина добър пробиотичен крем на пазара не е толкова лесно, колкото звучи. За да можем да се възползваме максимално от предимствата на пробиотиците в грижата за кожата, трябва да бъдат спазени основните формулярни съображения. Ще ви преведем през основите на пробиотиците, за да можете да разберете как да ги използвате, за да промените кожата си към по-добро.

Защо пробиотиците са важни

Пробиотиците обхващат постоянно променящ се набор от микроорганизми, живеещи в и на повърхността на нашите тела. Всеки човек има своя характерна, постоянно променяща се комбинация от тези организми, известна като микробиома. Едва наскоро изследователите започнаха да разбират истински въздействието на пробиотиците върху кожата, акнето и други състояния.

Преди по-малко от 10 години учените смятаха, че хората имат около 200 различни вида микроби, живеещи в и върху телата ни. Днес знаем, че има трилиони същества, които споделят пространство с нас. Не позволявайте това да ви плаши – те играят жизненоважна роля в способността на кожата да се предпазва; ние буквално не бихме могли да съществуваме без тях!

Увреждането от слънцето, замърсителите във въздуха, диетата и дразнещите продукти за грижа за кожата са само няколко примера за това, което може да изведе микробиома на кожата от равновесие, което води до продължителни проблеми като акне, дехидратирана или зачервена, чувствителна кожа. Целта на пробиотичната грижа за кожата е да помогне за възстановяването на деликатния баланс, който позволява на добрите бактерии да процъфтяват, така че кожата ни да може да се поддържа в най-добрата си форма.

Как пробиотиците са от полза за кожата

Пробиотиците играят решаваща роля за поддържането на баланса върху повърхността на кожата, така че е изключително важно да изберем грижа за кожата, която помага за поддържането на здравословен микробиом.

Стабилизирането на микробиома помага за:

  • Укрепване на повърхността на кожата срещу нашественици от околната среда.
  • Подобряването на способността на кожата да стане – и да остане – правилно хидратирана.
  • Намаляването на факторите, които предизвикват сенсибилизирана, зачервена кожа.
  • Видимото подобрение на признаците на сухота, включително стегнато, дискомфортно усещане.
  • Възстановяването на здравословен pH баланс на повърхността на кожата.

Добрият пробиотичен крем трябва да съдържа както пребиотици, така и пробиотици

Важно е да знаете, че пробиотиците сами по себе си не са достатъчни. Те работят най-добре, когато се комбинират със съставки, известни като пребиотици. Пребиотиците естествено подхранват растежа на пробиотиците и им помагат да процъфтяват, за да могат да функционират ефективно. Най-добрият пробиотичен крем, трябва да съдържа както пребиотици, така и пробиотици за оптимални резултати.

Има още една съществена част от уравнението. Тъй като пробиотиците се разграждат върху повърхността на кожата, те създават други полезни за кожата вещества, известни като постбиотици. Постбиотиците включват хиалуронова киселина, пептиди и витамини – всички те помагат за намаляване на признаците на стареене, повишават хидратацията и подобряват здравия, жизнен тонус на кожата.

Кои пробиотици са полезни за кожата?

Изследванията разглеждат многобройни пробиотици, които са от полза за кожата, както и тяхната роля за подобряване на кожни състояния като акне и други. Невъзможно е обаче да се посочи един като най-добрия, като се има предвид, че всеки човек има уникален микробиом.

Ето защо е най-добре да потърсите формула, която съдържа комбинация от „биотични“ съставки за добър цялостен подход към стабилизиране и поддържане на здравия микробиом на кожата.

  • Доказаните пробиотични съставки за грижа за кожата включват видовете Lactobacillus, Bifidabacterium, Vitreoscilla и различни ферменти.
  • За източници на пребиотици потърсете съставки като ксилитол, рамноза, глюкоманан и олигозахариди.
  • За съставките, съвместими с постбиотици, хиалуроновата киселина, пептидите и серамидите, които споменахме по-горе, чудесно допълват това, което пробиотиците могат да направят за кожата.

Как да изберем качествена пробиотична грижа за кожата?

Важно е да се отбележи, че пробиотиците в грижата за кожата изискват внимателно формулиране поради присъщата им нестабилност (те са много крехки и лесно се влошават). Това означава да се избягват опаковките като бурканчета (светлината и въздухът ги разграждат по-бързо) и да се купуват продукти от марки, които имат научно обосновано разбиране за това как работят пробиотиците. Също така ви съветваме да търсите пробиотици във формула без аромат, тъй като това ще увеличи техните успокояващи ползи.

Изводът: Продуктите, които използват правилните техники за формулиране, са от съществено значение, за да извлечете максимума от вашата пробиотична грижа за кожата. За най-добри резултати потърсете комбинация от „биотични“ съставки, за да се възползвате от това, което тяхното специално взаимодействие може да направи за всички типове кожа.

Препратки към тази информация:

1. Experimental Dermatology, September 2019, ePublication
2. Journal of Investigative Dermatology, September 2012, pages 933-939
3. World Allergy Organization Journal, August 2017, ePublication
4. Nature Reviews Microbiology, June 2015, pages 85–89
5. Fermentation, May 2019, pages 1-17
6. Microbiome, June 2019, ePublication
7. International Journal of Molecular Science, September 2019, ePublication
8. Trends in Food Science & Technology, May 2018, pages 105-114
9. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, December 2016, pages 2,038-2,047

Leave a Reply