Posted on Leave a comment

Серамиди – всичко, което трябва да знаете за тях

Серамиди - всичко, което трябва да знаете за тях

Когато говорим за някои от най-добрите съставки против стареене, серамидите имат доказан опит, но те често бъдат пренебрегвани. По-долу ще отговорим на някой от най-често задаваните въпроси свързани със серамидите и техните многобройни ползи за кожата.

Какво представляват серамидите ?

Най-просто казано, серамидите са липиди (мазнини), които се намират естествено във високи концентрации в най-горните слоеве на кожата. Те съставляват над 50% от състава на кожата, така че не е изненада, че те играят жизненоважна роля при определянето на това как изглежда кожата ви (и как тя реагира на заплахите от околната среда).

Какво правят серамидите ?

Мислете за серамидите като хоросан между тухли – ако тухлите са вашите кожни клетки. Серамидите спомагат за задържането на кожата заедно, като образуват защитен слой, който ограничава загубата на влага и предпазва от видими щети от замърсяване и други фактори на околната среда. В допълнение, серамидите – дори повече от ретинола, ниацинамида и пептидите – са една от най-ефективните съставки срещу стареенето на кожата. Те са отговорни за поддържането на динамичната природа на кожата. Две конкретни предшественици на серамиди  – фитосфингозин и сфинголипиди – всъщност помагат на кожата да произвежда повече серамиди.

Ако кожата ми вече съдържа серамиди, защо имам нужда от тях в продуктите си за красота?

Въпреки че кожата ни е невероятно умна в самостоятелното си функциониране, понякога тя може да изчерпа запасите си от определени хранителни вещества или да забави процесите си на подмладяване и възстановяване. Това често се дължи на външни фактори като свободни радикали в атмосферата, увреждане от UV лъчи, стареене, тютюнопушене, алкохол, неправилна диета, нездравословен начин на живот, както и агресивни навици за грижа за кожата.

Всичко това може да намали ефективността на естествените серамиди в кожата и в крайна сметка да ги изчерпи, което отслабва естествената бариера на кожата. Това може да доведе до по-суха, по-груба кожа, бръчки, дразнене, зачервяване и видими признаци на дехидратация.

Какви са ползите от серамидите?

Добре формулираните (и правилно опаковани) продукти за грижа за кожата, съдържащи серамиди, ще помогнат за укрепването на бариерата на кожата и ще увеличат хидратацията. Резултатът е по-пълна, по-гладка, по-стегната кожа с по-малко видими линии и бръчки, както и намалени признаци на чувствителност.

Какво имате предвид под „правилно опаковани“ продукти със серамиди?

Повечето съставки против стареене, които са най-полезни за вашата кожа, не са стабилни. Просто казано, те губят своята ефективност, ако са изложени на светлина и въздух – точно това се случва всеки път, когато отворите бурканче или козметичен контейнер. Търсете продукти в непрозрачни бутилки с помпи или херметични дозатори; те ще поддържат вашите продукти против стареене ефективни за възможно най-дълго.

Как да разбера дали даден продукт съдържа серамиди?

Обикновено ще намерите думата „ceramide“ върху етикета със съставките (ceramide AP, EOP, NG, NP или NS), но не винаги. Например, фитосфингозинът и сфингозинът са съставки, известни като прекурсори на серамиди, което означава, че те могат да подтикнат кожата да произвежда серамиди. Kато се имат предвид звездните способности на серамидите , повечето марки ще ги рекламират на своите етикети или продуктови описания, ако те са включени във формулата.

За кои типове кожа са най-подходящи серамидите?

Серамидите попадат в категорията на „допълващите кожата“ (известни също като идентични на кожата) съставки. Тъй като те естествено са част от кожата ни, серамидите са идеални за всички типове кожа – дори най-чувствителната, склонна към акне или мазна кожа. Също така са безопасни за използване около очите, стига продуктът да не съдържа аромати или други дразнещи кожата съставки.

С кои други съставки работят добре серамидите?

Серамидите са най-ефективни, когато се комбинират с други допълващи кожата съставки като мастни киселини, глицерин и холестерол. Формули, съдържащи липиди са идеални за подобряване на тонуса на кожата, текстурата и облекчаване на признаците на чувствителност. Тъй като нито една съставка не може да пребори всички видими признаци на стареене, уверете се, че вашият продукт, обогатен със серамиди, съдържа и антиоксиданти и това, което ние наричаме „възстановяващи кожата“ съставки; например ретинол, ниацинамид, линолова киселина и пептиди.

Мога ли да комбинирам серамиди с други продукти за грижа за кожата?

Продукти съдържащи серамиди могат да се комбинират с всякакви други продукти за грижа на кожата. Използването на нежен AHA или BHA ексфолиант, всъщност ще подобри ефективността на вашия продукт, обогатен със серамиди . Това ще премахне съществуващия слой мъртва кожа, който може да попречи на абсорбирането на жизненоважни съставки от продуктите в кожата.

Препратки към тази информация:

References for this information:
BMC Complementary Medicines and Therapies, January 2020, ePublication
Dermatologic Therapy, October 2019, ePublication
Pharmaceutical Research, February 2018, ePublication
International Journal of Cosmetic Science, June 2017, pages 284-291
Journal of Drugs in Dermatology, March 2017, pages 243-247
Journal of Cosmetic Dermatology, December 2016, pages 549-558
Skin Pharmacology and Physiology, March 2016, pages 135-147
Journal of Investigative Dermatology, June 2015, pages 1501-1509
Skin Research and Technology, November 2014, pages 409-415
Biochimica et Biophysica Acta, October 2014, pages 2473-2483
Journal of the American Academy of Dermatology, July 2014, pages 177-184
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, March 2014, pages 18-26

Leave a Reply