Posted on Leave a comment

Какво са пептидите?

Какво са пептидите

Пептидите са една от най-обсъжданите съставки в областта на грижата за кожата против стареене. Когато се прилагат върху кожата, те демонстрират забележителни предимства, като съживяват кожата и я правят по-устойчива и по-силна. Въпреки това, пептидите не притежават магически свойства, както твърдят някои марки. Факт е, че няма нито една съставка, която да се справи с всички признаци на стареене на кожата – и пептидите не са изключение. По-долу ще разгледаме какво точно представляват пептидите и как те могат да бъдат от полза за вашата кожа.

Какво представляват пептидите?

Пептидите са къси вериги от аминокиселини, които действат като градивни елементи на протеини като колаген, еластин и кератин. Тези протеини са основите на вашата кожа и са отговорни за нейната текстура, здравина и устойчивост. Липсата на пептиди прави кожата ни по-уязвима, което може да доведе до загуба на еластичност, поява на бръчки, както и промяна в текстурата.

Обширни научни изследвания доказаха, че пептидите могат да поддържат кожата ви на множество нива, като я укрепват, успокояват и хидратират. Прилагани локално, пептидите стимулират кожните клетки да изпълняват специфични функции като изграждането на колаген и еластин, насърчавайки кожата да изглежда по-млада.

Пептидите се нуждаят от приятели

Най-важното, което трябва да имате предвид, е, че колкото и специални да са пептидите, те се нуждаят от „приятели“ под формата на поддържащи съставки, които да помогнат за справянето с всички нужди на кожата. Има много забележителни пептиди и все повече се откриват (или се правят в лаборатория). Ако ги комбинирате с антиоксиданти, овлажняващи и възстановяващи кожата съставки в продукт за грижа за кожата, можете да очаквате фантастични резултати срещу множество признаци на стареене на кожата.

Пептидите могат да бъдат чудесно допълнение към вашата рутина за грижа за кожата, защото могат да отговорят на толкова много проблеми с кожата. Но както при всички съставки против стареене, най-добрият подход е да се използват продукти като кремове и серуми, които комбинират коктейл от страхотни съставки, включително антиоксиданти и възстановяващи кожата вещества (плюс ежедневен широкоспектърен слънцезащитен крем), за да подобрят видимо здравето и външен вид на вашата кожа!

Препратки към тази информация:

Cosmetics, May 2017, pages 1-14
ChemMedChem, August 2016, issue 16, pages 1850-1855
Bulletin of Experimental Biology and Medicine, May 2016, issue 1, pages 175-178
Journal of Drugs in Dermatology, April 2016, supplemental, pages 63-71
Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics, August 2014, pages 1-9
Biological Trace Element Research, August 2013, issue 2, pages 268-274
Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, April 2013, pages 1–8
Dermato Endocrinology, July 2012, issue 3, pages 308–319

Leave a Reply