Posted on Leave a comment

Анти-ейдж съставки

Анти-ейдж съставки

В света на грижата за кожата има много малко, за което всички са съгласни, но с малки изключения, в една или друга степен, повечето експерти биха се съгласили, че най-добрите анти-ейдж продукти, които наистина се борят с признаците на стареене, трябва да включват следното: слънцезащитен крем , химически ексфолианти, антиоксиданти, допълващи и възстановяващи кожата съставки.

Кои анти-ейдж съставки да изберем за кожата си:

Широкоспектърен слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем може да не е толкова вълнуващ, колкото най-новият крем против бръчки, но със сигурност е един от най-важните продукти за вашата кожа. Когато той бъде използван правилно, което означава да се прилага всеки ден, 365 дни в годината, независимо какво е времето навън или колко дълго мислите, че ще бъдете изложени (1 минута време в UV светлина е достатъчна, за да започне увреждането от слънцето). Слънцезащитният крем е вашата най-добра защита срещу видимите ефекти от увреждане от слънцето и е доказано че помага за предотвратяването на ранното стареене на кожата.

Слънцезащитният крем е истинска суперзвезда в света на анти-ейдж съставки, особено що се отнася до застаряваща кожа. Обикновено се препоръчва ежедневното използване на широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок.

Ексфолианти

Химическото ексфолиране използва различни видове киселини, за да обнови кожата ви по изненадващо нежен начин. Това е една от най-трудолюбивите и бързодействащи кожни терапии за които не е нужно да посещавате дерматолог. Този тип ексфолианти премахват изградените слоеве мъртва, повърхностна кожа, които я правят да изглежда груба, набръчкана и суха. Това обновяване на повърхността разкрива нова кожа, която е забележително по-гладка, по-равномерна, хидратирана, сияйна и по-млада.

Важно е да подчертаем че в случая не става въпрос за физически ексфолианти. По-скоро имаме предвид неабразивни, оставящи се върху кожата ексфолианти, които съдържат съставки като AHA (алфа хидрокси киселина) или BHA (бета хидрокси киселина). AHA, които трябва да търсите, включват гликолова и млечна киселина; единствената BHA съставка е салицилова киселина. Препоръчително е да се избират формули без аромати.

Антиоксиданти

Антиоксидантите защитават кожата срещу щети, причинени от, свободни радикали и агресори на околната среда като окисляване, UV светлина и замърсяване. Често се срещат във формулите на много анти-ейдж продукти поради техния мощен ефект против стареене, както и способността им да успокояват кожата.

Има стотици антиоксиданти, използвани в продуктите за грижа на кожата, така че не се спирайте на само един. Някои от най-изследваните антиоксиданти за кожата включват зелен чай, витамин С, витамин Е, соя, генистеин, нар и ресвератрол. За най-добри резултати потърсете серуми, обогатени с микс от антиоксиданти.

Възстановяващи кожата съставки

Възстановяващите кожата съставки могат да подхранят кожата по начин, който да й помогне да възвърне младежкия си, жизнен вид. Тези съставки имат способността да подобрят тонуса и текстурата на кожата и са изключително ефективни във видимото намаляване на бръчки, пигменти петна, както и всякакви несъвършенства. Примери за възстановяващи кожата съставки включват ретинол, ниацинамид, пептиди и аденозин.

Допълващи кожата съставки

Допълващите кожата съставки са същите вещества, които се намират естествено в кожата, като и помагат да поддържа цялостната си повърхност. Този тип съставки карат кожата да се чувства мека и еластична и облекчават сухотата и. Ако бъдат използвани ежедневно, те помагат да се предпази кожата от фактори на околната среда, които водят до загуба на влага и дехидратация.

Допълващите кожата съставки включват глицерин, серамиди, различни мастни киселини и липиди (включително тези, съдържащи се в растителните масла), хиалуронова киселина и холестерол.

Основни съвети за пазаруване

Цената не определя качеството

Цената няма да ви помогне. Има много скъпи продукти, които лишават кожата ви от страхотни съставки и много продукти на достъпна цена, които щедро обслужват това, от което се нуждае кожата ви, и обратно. Най-важното е съставките, а не крайната цена.

Кремът за очи не е задължителен

Не е задължително да използвате крем за очи. Няма изследвания, които да показват, че кожата около очите се нуждае от нещо различно от кожата на останалата част от лицето ви. На пазара има много страхотни кремове за очи и повечето от тях съдържат съставки, които ги правят добри овлажнители, но това не означава, че са специално за околоочната област, както често се твърди. Ако искате да използвате крем за очи, потърсете такъв, който наистина се различава от вашия нормален крем за лице.

Опаковката има значение

Никога не купувайте анти-ейдж продукти, които са в опаковки като бурканчета, защото голяма част от съставките, които споменахме по-горе, няма да останат стабилни и ефективни, след като отворите буркана и изложите съдържанието на въздух и светлина.

Не съществува една „най-добра“ съставка

Просто има много страхотни. Всички изброени по-горе съставки – антиоксиданти, възстановяващи и допълващи кожата съставки – са водещите елементи, които допринасят за създаването на един качествен продукт против стареене. На пазара има много брилянтни формулировки в стабилни опаковки, които включват тези вещества и си струва да бъдат закупени.

Препратки към тази информация:

Journal of the American Academy of Dermatology, May 2015, issue 5, page 28; and November 2012, issue 5, pages 1,013-1,024
Aging Research Reviews, January 2015, pages 8-21
Journal of the American Academy of Dermatology, July 2014, pages 177-184
Annals of Internal Medicine, June 2013, pages 781-790
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, September 2012, pages 18-23
British Journal of Dermatology, March 2010, pages 647-654

Leave a Reply