Posted on Leave a comment

Антиоксидантите и кожата

Антиоксидантите и кожата

Когато говорим за съставки против стареене, изследванията показват ясни и категорични резултати: Антиоксидантите са от съществено значение и колкото повече нанасяте върху кожата, толкова по-добре. Вашата диета се нуждае от комбинация от здравословни, полезни хранителни вещества. Същото се отнася и за кожата. Това е най-големият орган на тялото ви, така че подхранването на повърхността му с полезни съставки, като антиоксиданти, е изключително важно. Въпреки привидно безкрайния набор от добри антиоксиданти, има няколко, които наистина се открояват. По-долу ще ви разкажем за 5 от тях и многобройните им ползи за кожата!

Какво представляват свободните радикали?

Свободните радикали са молекули с несдвоени електрони, които са нестабилни и силно реактивни. Факторите на околната среда като излагане на ултравиолетови лъчи, замърсяване и цигарен дим са основната причина за свободните радикали в тялото ви. Увреждането от свободните радикали, наричано още оксидативен стрес, се причинява, когато твърде много от молекулите се натрупват и предизвикват верижни реакции, които атакуват ДНК, протеини и липиди – това увреждане е един от основните начини, по които кожата ви остарява. Признаците за увреждане от свободните радикали включват бръчки, фини линии, прекалено чувствителна кожа, пигментация и възпаления. Свободните радикали също могат да разграждат колагена, което води до преждевременно стареене на кожата.

Какво са антиоксидантите?

Антиоксидантите са всяка молекула, която се бори със свободните радикали. Те работят като щит, за да блокират свободните радикали и да им попречат да причинят щети. Има много различни антиоксиданти и повечето от тях имат дълги и трудни за произнасяне имена. Най-често се намират в ярко оцветени храни на растителна основа (плодове и тъмни листни зеленчуци), въпреки че има и много изненадващи източници за антиоксиданти.

Кои са най-добрите антиоксиданти?

Антиоксидантите помагат не само в борбата с елементите, отговорни за видимите признаци на стареене, но също така могат да успокоят и регенерират кожата, помагайки и да изглежда по-млада и жизнена.

1. Витамин Е

Витамин Е (често посочен като токоферол или токотриеноли) е един от най-известните антиоксиданти. Този мастноразтворим витамин се предлага както в естествени, така и в синтетични форми. Изследванията показват, че и двете форми осигуряват значителни антиоксидантни ползи за кожата, но естествените са по-мощни и остават по-дълго в кожата, отколкото техните синтетични аналози.

Какво прави:

Витамин Е работи по няколко начина за да предпази и защити кожата от външни елементи, които могат да имат дълбоко отрицателно въздействие върху кожата. Често се открива в слънцезащитните кремове поради подпомагащата му роля в защитата на кожата от стреса, причинен от излагането на UV светлина.

2. Витамин С

Витамин С (познат още като аскорбинова киселина и тетрахексилдецил аскорбат) е мощен антиоксидант, който е особено ефективен за намаляването на фините линии, бръчки, петна и неравномерен тон на кожата. Този добре проучен водоразтворим витамин се счита за суперзвезда против стареенето за всички типове кожа.

Какво прави:

Прилаган локално, витамин С има доказани способности в запазването на устойчивостта на кожата, така че тя да придобие по-стегнат и гладък вид. Изследванията показват, че витамин С също помага за изсветляването на кожата както и подобряването на неравномерния тон. Подобно на повечето антиоксиданти, витаминът също така ще успокои и хидратира кожата, правейки я по-способна да издържи на ежедневния стрес и въздействието от околната среда.

Витамин С в концентрации от 0,5% до 20% показва впечатляваща ефикасност. Може да го намерите във всякакви продукти, от балсами за устни до кремове за очи, но ще извлечете максимума от този антиоксидант, ако е в целеви разтвори и продукти за изсветляване на кожата.

3. Ресвератрол

Ресвератролът е мощен полифенолен антиоксидант, който се съдържа в червеното грозде, червеното вино, ядките и плодовете като боровинки. Той е сравнително нов на пазара, но нововъзникващите изследвания показват, че ресвератролът е друг антиоксидантен супергерой за вашата кожа.

Какво прави:

Прилаган локално, ресвератролът демонстрира силно защитно действие върху повърхността на кожата. Той ефективно отблъсква свободните радикали и негативните влияния от околната среда, придавайки жизнен вид на уморената кожа. Този антиоксидант има и значителни успокояващи кожата свойства, които могат да помогнат да се сведе до минимум появата на зачервяване. Потърсете ресвератрол в различни кремове за лице и за очи.

4. Ретинол

Ретинолът (техническият термин за витамин А) има отдавна установена репутация като една от най-забележителните съставки в света на грижата за кожата. Това е едновременно възстановяваща кожата съставка, както и антиоксидант който осигурява множество предимства за почти всяка една от нуждите на кожата или проблеми, които можете да си представите. Ретинолът е изключително ефективен при третирането на редица кожни състояния като неравен тон, пигментация, разширени пори, груба повърхностна текстура, фини линии и бръчки.

Какво прави:

Доказано е, че ретинолът подобрява устойчивостта на кожата, което допринася за цялостното й усещане за стегнатост и по-млад, здрав външен вид. Поради мощните си свойства против стареене, ретинолът е ключова съставка, която трябва да търсите, ако искате да сведете до минимум появата на фини линии, бръчки, петна и неравномерен тон на кожата.

Като допълнителна полза е доказано, че ретинолът отпушва претоварените пори и омекотява появата на червените области, които много хора възприемат като повърхностни несъвършенства. Ретинолът се съдържа във редица видове продукти, от кремове до серуми както и различни процедури за тялото.

Зелен чай

Зеленият чай е мощен антиоксидант, когато се прилага локално. Значително количество изследвания установиха, че чаят – зелен, черен или бял – има много интригуващи ползи против стареенето на кожата. Ключовото съединение в зеления чай, което осигурява неговите мощни антиоксидантни свойства е епигалокатехин-3 галат (EGCG).

Какво прави:

Настоящите изследвания показват, че екстрактът EGCG, прилаган локално, може да помогне за защита на повърхността на кожата от факторите на околната среда, които имат най-силно изразени отрицателни ефекти върху кожата. Зеленият чай също има отчетлив успокояващ ефект, което го прави чудесна съставка за видимо успокояване на възпалени и зачервени области. Потърсете зелен чай в различни кремове за лице.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че антиоксидантите се разграждат, когато са изложени на светлина и въздух, така че е важно да се уверите, че продуктите, които купувате, са опаковани в непрозрачни и херметични или ограничаващи въздуха контейнери. Това означава, да избягвате опаковки като бурканчета, в противен случай тези жизненоважни, но нестабилни съставки ще започнат да губят своята ефективност, след като отворите контейнера.

Препратки към тази информация:

Journal of Dermatological Science, May 2018, ePublication
Journal of Cosmetic and Laser Therapy, May 2018, pages 1-7
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, May 2017, pages 1,631-1,637
International Journal of Cosmetic Science, February 2015, pages 455-464
Journal of the America Academy of Dermatology, November 2012, pages 1,103-1,024
Dermatoendocrinology, July 2012, pages 308-319
Archives of Biochemistry and Biophysics, April 2011, pages 164-170
Skin Research and Technology, August 2008, pages 376-380
Food and Chemical Toxicology, April 2008, pages 1,298-1,307
Canadian Family Physician, July 2006, pages 855-856
Dermatologic Surgery, July 2005, pages 814-817
Antioxidants and Redox Signaling, December 2001, pages 1041-1064
Dermatologic Surgery, April 1999, pages 311-315

Leave a Reply