Posted on Leave a comment

Ароматите в продуктите

Ароматите в продуктите

От обширни изследвания е добре известно, че ароматът, независимо дали е естествен или синтетичен, е често срещана сенсибилизираща съставка за всички видове кожа. И въпреки тази информация, ароматните компоненти се намират в повече козметични продукти, отколкото можете да си представите. Много хора трудно приемат факта, че ароматите в продуктите за грижа на кожата са проблем, така че е време да се потопим в света им, науката зад тях и защо те са вредни:

Как кожата реагира на аромати

Начинът, по който повечето ароматни съставки придават аромат, е чрез летлива реакция. За съжаление, тази естествена реакция почти винаги предизвиква сенсибилизираща реакция върху кожата. Изследванията установяват, че ароматите в продуктите за грижа на кожата са сред най-честите причини за раздразнения, както и други негативни кожни реакции. Това важи за всички типове кожа, не само за тези с чувствителна или склонна към зачервяване кожа. Една от най-често срещаните ароматни съставки са етеричните масла които представляват концентрирана хидрофобна течност, съдържаща летливи ароматични съединения от растения.

Само защото не виждате незабавни и притеснителни ефекти от аромата във вашите продукти, това не означава, че те са безвредни. С течение на времето може да се наблюдава отрицателен ефект и кожата постепенно да стане чувствителна или раздразнена, показвайки признаци за възпаление, въпреки че може да използвате едни и същи продукти от години.

Защо толкова много продукти съдържат аромати?

Отговорът на този въпрос е наистина прост: Това е така, защото повечето хора харесват, когато продуктите им за грижа на кожата и косата миришат приятно. Козметичните компании разбират силата на един приятно ароматизиран продукт и как това влияе върху решенията на потребителя за покупка и тяхното преживяване при използването на такъв продукт у дома.

Друга причина за честото използване на аромати е, че много козметични продукти не миришат естествено добре без помощта им. Прекрасният аромат, който се носи, помага да се прикрие по-малко приятната, нормална миризма на продукта. Въпреки това, съществуват съставки и формулиращи стъпки, които могат да доведат до резултат с неутрален мирис, без да е нужно продуктът да има неприятна миризма или да се компрометира качеството му. С други думи, добавянето на аромати в козметични продукти не е необходимост.

Други причини за добавянето на аромати

Добавеният аромат също помага да се прикрие неприятната миризма на опакован в буркан продукт за грижа за кожата, който сте запазили твърде дълго, особено ако съставките са изцяло естествени. Опаковки като буркани и шишенца позволяват на деликатните съставките да се разграждат значително по-бързо. След като отворите продукт в подобна опаковка, той е изложени на въздух и бактерии, като например тези от пръстите ви, които се пренасят многократно, всеки път когато имате контакт с този продукт.

Проблемът със „скритите“ аромати в продукти за грижа на кожата

Въпреки че думата аромат звучи безвредно и обяснително, когато я срещнете на гърба на един продукт, тя може да означава цял списък с неразкрити химикали, които съставляват този „аромат“ (fragrance).

Ароматът е една от най-вездесъщите козметични съставки на пазара. Дори продукти, за които се твърди, че са „изцяло натурални“ или „без аромат“, могат да съдържат тази съставка. Проблемът е, че тъй като ароматът се счита за търговска тайна, козметичните компании не са длъжни да разкриват какво влиза в техните продукти и вашият етикет никога няма да каже цялата истина.

Федералния закон за опаковане и етикетиране

Вратичка във Федералния закон за опаковане и етикетиране от 1973 г. (който изисква от компаниите да етикетират съставките в продуктите, които създават, с изключение на ароматите), позволява на компаниите да поставят опасни и непроверени химикали в продуктите си, а потребителите нямат начин да разберат какво изцяло стои зад етикета.

Изследванията и тестовете показват, че терминът „аромат“ често се състои от сложна, формулирана смес с различни видове химикали, като това число може да достигне стотици и то само за един продукт!

Как да разпознаем ароматните съставки в един продукт?

Ето списък на някои от най-типичните ароматни съставки, които се срещат в продуктите за грижа на кожата. Разбира се, има много повече, но това е добър старт за улесняване на пазаруването:

 • Fragrance
 • Parfum/Perfume/Aroma
 • Linalool
 • Citronellol
 • Cinnamal
 • Limonene
 • Geraniol
 • Eugenol
 • Lavender oil (Lavandula angustifolia)
 • Rose flower extract (Rosa damascena)
 • Bergamot oil (Citrus bergamia)
 • Ylang-ylang oil (Canaga odorata)
 • Lemon (Citrus limon)
 • Lime (Citrus aurantifolia or Citrus medica)
 • Orange (Citrus sinensis)
 • Tangerine (Citrus tangerine)
 • Peppermint (Mentha piperita)
 • Spearmint (Mentha spicata)
 • Eucalyptus
 • Cinnamon (Cinnamomum)

Етеричните масла

Етеричните масла са летливите есенции на растенията, които създават уникални аромати. Те могат да бъдат извлечени от цветята, кората, стъблото, листата, корените и понякога плодовете на всяко растение. Без значение от източника, тези масла са сложни смеси, често съдържащи до 60 различни вещества – някои полезни за кожата, други не толкова.

Можете да намерите изследвания, които показват, че определени количества (като 0,1%) от тези масла не дразнят кожата, но това изследване не взема предвид факта, че много продукти за грижа за кожата съдържат повече от едно етерично масло или много повече от 0,1 %. Също така, някои хора използват множество ароматизирани продукти за грижа на кожата, което създава по-висок риск от раздразнение.

Друг наистина важен факт: Кожата много добре прикрива, когато е раздразнена. Така че, дори и да не виждате реакция веднага, щетите могат да се появят под повърхността на кожата, което кумулативно води до проблеми, които ще видите по-късно.

Препратки към тази информация:

Biochimica and Biophysica Acta, May 2012, pages 1,410-1,419
Aging, March 2012, pages 166-175
Chemical Immunology and Allergy, March 2012, pages 77-80
Experimental Dermatology, October 2009, pages 821-832
International Journal of Toxicology, Volume 27, 2008, Supplement pages 1-43
Food and Chemical Toxicology, February 2008, pages 446—475
Skin Pharmacology and Physiology, 2008, issue 4, pages 191-202
American Journal of Clinical Dermatology, 2003, issue 11, pages 789-798
Skin Pharmacology and Physiology, 2008, issue 4, pages 191-202

Leave a Reply