Posted on Leave a comment

Алкохолът и кожата

Алкохолът и кожата

Алкохолът в грижата за кожата може да звучи като нещо безобидно или дори нещо, което сме свикнали да виждаме в много продукти, но изследванията показват друго. Въпреки популярното мнение, алкохолът като основна съставка във всеки продукт за грижа на кожата е проблем. Има твърде много подвеждаща информация онлайн по темата, затова искахме да изясним нещата и да сложим край на някои митове:

Може ли алкохолът да бъде полезен за кожата?

Със сигурност си мислите, че трябва да има основателна причина, поради която толкова много компании за грижа за кожата включват алкохол в своите продукти. Разбира се, съществуват няколко причини, но според нашия опит има само две основни. Първо, алкохолът може да накара един тежък, мазен продукт да се усеща почти безтегловно върху кожата, създавайки измамно приятна естетика.

Втората причина е, че кожата ви е много добра в това да не позволява на някои съставки да проникнат в нея. Защитните за кожата вещества (липидите, ензимите и антиоксидантите) действат като щит, предпазвайки кожата ни от различни агресори на околната среда, свободни радикали, бактерии и за съжаление, дори някои полезни съставки в любимите ни продукти.

Алкохолът помага на съставки като ретинол и витамин С да проникнат в кожата по-ефективно, но го правят чрез разрушаване на кожната бариера – унищожавайки самите вещества, които поддържат кожата ви здрава в дългосрочен план.

Кои алкохоли е препоръчително да избягваме

Когато изразяваме притеснение относно наличието на алкохол в продуктите за грижа на кожата или гримовете, имаме предвид алкохол, който най-често ще срещнете в списъка на съставките като денатуриран алкохол, SD алкохол, или по-рядко, изопропилов алкохол. Тези видове летливи алкохоли придават на продуктите бързосъхнещо действие и притежават неутежняваща текстура, с леко покритие.

Понеже този тип алкохоли обезмасляват кожата незабавно, те са изключително привлекателни за тези с мазна и комбинирана кожа. Въпреки че бързите резултати може да звучат практично или дори да ви се струват безвредни, тези краткосрочни ползи завършват с отрицателни, дългосрочни последици.

Как да разпознаем вредните алкохоли в един продукт

Когато видите някои от имената посочени по-горе, изброени сред първите шест съставки на етикета на един продукт, без съмнение той ще има отрицателно действие върху кожата ви. Последствията от употребата на продукти с алкохол включват сухота, нарушаване на повърхността на микробиома, както и бариерата на кожата.

Алкохолът значително отслабва защитата и естествените функции на кожата и е доказано че играе роля в забавянето на някой важни процеси свързани със способността на кожата да се възстановява, обновява и подмладява.

Какво е Алкохол Денат ( Alcohol Denat)?

Алкохол денат (известен също като денатуриран алкохол) е част от група алкохоли, които имат ниско молекулно тегло. Този тип алкохол се използва в козметиката, като антипенителен агент, стягащо, антимикробно средство и разтворител. Продължителната му употреба може да изсуши кожата ви, и с течение на времето тя да стане чувствителна, раздразнена и зачервена.

Алкохолът денат отстранява естествените мазнини от кожата, нарушавайки кожната бариера. Това не само означава, че кожата ви ще губи естествената си влагата по-бързо, но и че повече дразнители могат да проникнат в нея, увеличавайки вероятността от зачервяване и чувствителност.

Как алкохолът уврежда кожата и влошава акнето

Ако кожата ви е мазна, може да бъде изкушаващо да използвате продукти на основата на алкохол, защото те осигуряват незабавно матово покритие, като по същество обезмасляват повърхността на кожата и премахват така неприятното за много хора „лъщене“. Иронията на използването на продукти на основата на алкохол за контрол на мазна кожа е, че щетите от алкохолът могат да доведат до влошаване на първоначалния проблем – било то акне или мазна кожа.

Денатурираният алкохол често се използва в продукти, предназначени за лечение на акне. Това е така, защото той прави попиването на продукта в кожата незабавно, което води до мигновено потушаване на себума и усещането за мазна кожа. Тези свойства могат да звучат много привлекателно за хора с мазна кожа, както и такива страдащи от проблеми с акне. Въпреки това, непосредствените ефекти на обезмасляване на продуктите на базата на алкохол всъщност могат да стимулират мастните жлези да произвеждат двойно повече себум и кожата става още по-мазна.

Полезните видове алкохоли за кожата

За да бъде 100% ясно, има и други видове алкохоли, известни като мастни алкохоли, които не причиняват раздразнения и могат да бъдат изключително полезни за кожата. Обикновено мастните алкохоли се използват като омекотители и сгъстители (емулгиращи восъци) в продуктите за грижа на кожата. Примери за този тип алкохоли които ще срещнете из етикетите със съставките на продукти, включват цетил, стеарил и цетеарилов алкохол.

Този тип алкохоли действат като емулгатори които помагат да се запази стабилността на съставките в продуктите, придавайки им приятна текстура и добър вид. Всички те са добри алтернативи за всеки тип кожа и могат да бъдат полезни когато се използват в малки количества. Важно е да различите тези щадящи кожата форми на алкохол от проблемните видове алкохол.

Финални мисли

Изследванията са ясни: Алкохолът уврежда защитната повърхност на кожата ви, изчерпвайки жизненоважни вещества, необходими за здрава и нормално функционираща кожа. Казано по-просто, те не само я правят по-мазна ами и помагат да се състари значително по-бързо. Като се имат предвид стотиците алтернативи, не би трябвало да е трудно да се въздържате от продукти, заредени предварително с увреждащи кожата форми на алкохол.

Единственото изключение от употребата на алкохол върху кожата е в случая на дезинфектанти за ръце. Такива продукти изискват най-малко 60% алкохол (етанол), за да унищожат най-ефективно вирусите и микробите, причиняващи болести. Сапунът и водата са предпочитани за хигиена на ръцете през целия ден, но при липса на удобен достъп до този метод, използването на дезинфектант за ръце е следващото най-добро нещо. Излагането на алкохол не е идеално, но за разлика от алкохола при грижа за кожата на лицето, дезинфектантите за ръце на базата на алкохол служат на необходимата цел за защита на здравето.

Препратки към тази информация:

Journal of Hospital Infection, August 2019, pages 419-424
Journal of Investigative Dermatology, October 2018, pages 2,234-2,243
International Journal of Cosmetic Science, April 2017, pages 188-196
Toxicology and Applied Pharmacology, November 2014, pages 109-117
Drug Design, Development and Therapy, November 2015, pages 6,225-6,233
The Journal of Allergy and Clinical Immunology in Practice, March 2013, pages 195-196
Biochimica et Biophysica Acta, May 2012, pages 1,410-1,419
Experimental Dermatology, October 2009, pages 821-832
Journal of Occupational Medicine and Toxicology, November 2008, ePublication
International Journal of Toxicology, Volume 27, 2008, Supplement pages 1-43

Leave a Reply