Posted on Leave a comment

10 Супер храни за кожата

10 Супер храни за кожата

В света на грижата за кожата няма нито една най-добра съставка, нито една единствена, най-добра група съставки. Точно както тялото ви се нуждае от разнообразни здравословни храни, за да процъфтява, кожата ви също се нуждае от разнообразни полезни съставки, за да изглежда най-добре. След като разгледахме изследванията, подбрахме списък с 10 супер храни за кожата, които демонстрират впечатляващи способности в умението си да подобряват външния вид на кожата.

Ако има нещо като козметични храни за кожата, това са супер храните. Те са изключително богати на хранителни вещества, които снабдяват кожата с богата комбинация от антиоксиданти. Някои супер храни също доставят незаменими мастни киселини и жизненоважни хранителни съставки, за да обогатят и укрепят повърхността на кожата. Продължавайки напред, някои супер храни правят всичко това, както и да доставят успокояващи ползи за кожата.

Топ 10 супер храни за здрава кожа

Преди да продължим напред, бихме искали да споменем че този списък не включва единствените супер храни или антиоксиданти, които са полезни за кожата ви. Тези супер храни са просто сред най-добре проучените и има по-голяма вероятност да ги срещнете в състава на продукти за грижа на кожата.

1. Ленено масло

10 Супер храни за кожата - Ленено Масло

Лененото масло е богат източник на омега-3 мастни киселини, които имат подчертано овлажняващо и успокояващо действие върху кожата. Кожа, подхранена с ленено масло, изглежда по-ярка и гладка с по-малко фини линии и бръчки.

Антиоксидантите, открити в лененото масло, са силно концентрирани; те помагат на кожата да се предпази от свободните радикали и UV лъчите. Неговите противовъзпалителни свойства помагат да се сведе до минимум всяко дразнене на кожата или зачервяване, което означава, че слънчево изгаряне или кожен обрив може да заздравее по-бързо, след като се нанесе малко от това успокояващо масло.

Лененото масло е изключително полезно и за хронични кожни заболявания, като розацея, акне, дерматит, екзема или псориазис. Мастните киселини в него действат, за да балансират естествените масла в кожата и да намалят всякакви възпаления, като помагат на кожата да се възстанови.

2. Масло от семена на чиа

10 Супер храни за кожата - Масло от семена на чиа

Маслото от семена на чиа е още един богат източник на омега-3 мастни киселини, заедно с други попълващи мастни киселини и антиоксиданти. То работи, за да намали видимо зачервяването и да помогне на повърхността на кожата да стане по-малко чувствителна.

Маслото от чиа е всъщност един от най-богатите растителни източници на Омега-3, който съществува, което го прави невероятно подхранващо и овлажняващо средство за кожата. Мощните му антиоксидантни свойства, помагат в защита срещу свободните радикали, както и негативните ефекти от околната среда, и щетите които те могат да нанесат върху кожата (като преждевременно стареене и възпаление).

3. Боровинки

10 Супер храни за кожата - Боровинки

Подобно на всички тъмни и ярко оцветени плодове (тези които се считат за супер храна), боровинките са феноменален източник на антиоксиданти, известни като полифеноли, които имат забележителната способност да успокояват кожата.

Боровинките са един от най-мощните супер плодове в света. Те са изключително богати на витамини А, С и Е, всички от които работят за насърчаване на клетъчния обмен, стягане и успокояване на кожата. Те също така съдържат и ресвератрол, който може да помогне за намаляване на акнето, като същевременно предотвратява увреждането от слънцето и последващото преждевременно стареене. Боровинките са богати и на нещо, наречено антоцианин (антиоксидантно подобно вещество), което възстановява увредената кожа и насърчава положителен растеж, докато галова киселина, помага за намаляването на съществуващите увреждания от слънцето, включително сухота и бръчки.

4. Рукола

10 Супер храни за кожата - Рукола

Този наситен зелен цвят е доказателство за антиоксидантите, които съдържа руколата, включително растителната полифенолна съставка – кверцетин. Тя е също така източник и на допълващи мастни киселини като палмитинова киселина и озаряваща азелаинова киселина. Листът от рукола (латинско име Eruca sativa) е един от многобройните антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и замърсяването в околната среда.

Руколата има дългогодишен опит в лечението и профилактиката на кожни заболявания като екзема, суха кожа и акне. Използването на продукти съдържащи тази супер храна, може да предпази кожата от ултравиолетовите лъчи и други атмосферни ефекти. Това е така, защото руколата е богата на антиоксиданти и съдържа голям брой противовъзпалителни съединения.

5. Киви

10 Супер храни за кожата - Киви

Този плод е чудесен източник на лутеин – антиоксидант, с доказани способности в предпазването на кожата от увреждането на синята светлина, включително това, което се излъчва от цифрови устройства като компютърни екрани и смартфони.

Едно от най-големите предимства на кивито е неговата невероятна способност да поддържа кожата хидратирана. Това се дължи до голяма степен на високата концентрация на витамин С в плодовете, която повишава бариерните липиди в кожата. Наличието на здрава бариера и кожен микробиом може да предотврати транс епидермалната загуба на влага от кожата, както и да я предпази от инвазиите на микроорганизми, патогени и други негативни влияния на околната среда.

6. Овесени ядки

10 Супер храни за кожата - Овесени Ядки

Овесът е невероятно богат на вещества, които са от полза както за тялото, така и за кожата. Тази супер храна съдържа успокояващия агент бета-глюкан, липиди – включително възстановяващите бариерата омега-3 и 6 мастни киселини, както и фенолни антиоксиданти и противовъзпалителни средства (авентрамиди).

Овесените ядки често се добавят към продуктите за грижа на кожата поради техните мощни противовъзпалителни свойства и способността им да успокояват раздразнената, сърбяща кожа. Ефективно възстановяват естествената бариера на кожата и третират редица кожни заболявания като екзема и псориазис.

Овесените ядки са добър вариант за овлажняването на суха или чувствителна кожа. Но това не е всичко. Тази супер храна показва впечатляващи умения, когато става въпрос за отстраняване на щетите по кожата, причинени от вредните UVA-UVB лъчи, химикали и замърсяване.

7. Куркума

10 Супер храни за кожата - Куркума

Тази добре позната подправка е естествен източник на куркумин и е известна с това че притежава мощни антибактериални, антиоксидантни и успокояващи свойства. Все по-голям брой изследвания показват, че локалното приложение на съставки, получени от куркумин, видимо подобряват многобройни кожни проблеми.

Като съставка в грижата за кожата, куркумата е известна с това, че помага в борбата с акнето, намаляването на белезите и демонстрира някои впечатляващи способности за изсветляване на кожата. Нейните антиоксидантни свойства имат силата да озаряват кожата, включително упоритите кръгове под очите и тъмните петна.

8. Маслиново масло

10 Супер храни за кожата - Маслиново Масло

Маслиновото масло съдържа три основни антиоксиданта. Това са витамин Е, полифеноли, както и фитостероли. Прилагани локално, антиоксидантите могат да помогнат за предпазването на кожата от преждевременно стареене. Витамин Е например отговаря за възстановяване гладкостта на кожата и освен това я предпазва от слънчевите лъчи. Хидрокситирозол пък е друго рядко съединение, съдържащо се в зехтина, което предотвратява вредата от свободните радикали.

Друго предимство на маслиновото масло е много високата концентрация на съставка, наречена сквален, в сравнение с другите видове мазнини и масла, които хората обикновено консумират. Скваленът е липид, произведен естествено от вашите кожни клетки. За съжаление количеството сквален, което тялото ви произвежда, намалява с възрастта. Ето защо продукти обогатени с маслиново масло могат да помогнат в борбата с преждевременното стареене на кожата. Като съставка то е изключително хидратиращо и ефективно в поддържането на здрава кожна бариера.

9. Зелен чай

10 Супер храни за кожата - Зелен Чай

Тази популярна напитка е сред най-изследваните антиоксиданти в света. Тя се смята за най-ефективна за справяне с признаци на стареене, включително бръчки и загуба на еластичност. Един компонент в зеления чай, известен като епигалокатехин галат (EGCG), е особено впечатляващ.

Прилаган локално, EGCG в зеления чай помага да се подобри външният вид на кожата. EGCG може да забави признаците на стареене, причинено от увреждане на свободните радикали, включително фини линии, бръчки и суха или отпусната кожа.

Зеленият чай е богат на витамин В2 и витамин Е, които са от съществено значение за поддържането на здрава кожа. Витамин B2 играе важна роля в поддържането на нивата на колаген, както и за еластичността и добрия тонус на кожата. Витамин Е подпомага растежа на нови кожни клетки и действа интензивно хидратиращо, за мека и подхранена кожа.

10. Червено грозде

10 Супер храни за кожата - Червено Грозде

Всички видове грозде са добър източник на антиоксиданти за кожата, но червеното грозде е естествен източник на вълнуващия антиоксидант ресвератрол. Проучванията показват, че локалното приложение на ресвератрол помага да се предпази повърхността на кожата от стареещи елементи, като същевременно се насърчава равномерен тон на кожата.

Гроздето и семената му съдържат голямо количество антиоксиданти. Те са 50 пъти по-мощни от витамин Е и 20 пъти по-мощни от витамин С. Всъщност те дори могат да предпазят кожата ви от причиняваща рак ултравиолетова радиация и свободни радикали, които в по-малък мащаб могат да причинят бръчки и тъмни петна.

Препратки към тази информация:

Phytotherapy Research, August 2016, pages 1,243–1,264
Journal of Food Science and Technology, August 2016, pages 3206–3214
International Journal of Molecular Sciences, August 2015, pages 18642–18663
Journal of the Science of Food and Agriculture, March 2015, pages 722–729
Journal of Food Science and Technology, September 2014, pages 16,33–1,653
Phytotherapy Research, September 2014, pages 1,359-1,366
Biomolecules and Therapeutics, January 2014, pages 35–40
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2012, pages 183–193
DermatoEndocrinology, July 2012, pages 298–307
Archives of Biochemistry and Biophysics, April 2011, pages 164–170
Nutrients, August 2010, pages 903–928
Skin Pharmacology and Physiology, September 2009, pages 299–304
Clinics in Dermatology, March-April 2009, pages 159–165
European Journal of Pharmacy and Biopharmaceutics, August 2008, pages 943–947

Leave a Reply